Osveščanje

Predstavitve v  šolah in v vrtcih so prilagojene starosti in dojemanju otrok. Otroke podučimo o pravilnem, spoštljivem in odgovornemu  odnosu do psa, oz. do vseh živali (pravilen pristop, ki ga vadijo skupaj z nami).

Otroci dobijo gradivo – pravila (kako ravnati s psom, ki je brez skrbnika in brez vrvice, kako če je poleg skrbnik, na kakšen način 'govori' pes – govorica pasjega telesa, na kakšen način se zavarujemo pred psom, ki kaže negativne znake,  kako ga božamo in se ga dotikamo, kakšne pripomočke uporabljamo, in kjer je pes  lahko tudi družabnik v službi – kateri poklici ga potrebujejo …).

Pogovarjamo se o zavetiščih za živali, o prostovoljnem delu.

V živo pokažemo, kako je potrebno psa negovati, mu očistiti zobovje, ga skrtačiti, obrisati tačke…

Interakcija med našimi šolanimi psi in otroci poteka na koncu ure, pokažemo in naučimo jih tudi izvajanja trikov (daj tačko, prinesi košarico, pospravi igrače…).

V šolah s prilagojenim programom pa predstavitveno uro pripravimo skupaj s strokovnim osebjem šole (defektolog, psiholog, logoped...), ki najbolj poznajo svoje varovance ter njihove reakcije. Vsak udeleženec ima možnost, da se psa dotakne, ga poboža, izvede najlažji pasji trikec, mu ponudi priboljšek.